Tuesday, September 8, 2009

macam2 bila puasa

alhamdulillah... dah separuh jalan dah pose tahun ni.. xsedar masa berlalu.. huhuhu... semalam cuti nuzul quran.. bgn pagi tu ingt nk iron baju keje n baju ayoh pakai pi terawih but xlarat sgt.. tertido balik.. hehehehe... mek bising, baru bgn balik...

pas iron tudung, plan asal nk balik kampung Pantai Cahaya Bulan.. ingtkan xjadi dah because both my parents titon.. but at 2.30pm they woke up still teruskan plan.. so, on the way pi, singgah kat Stadium Sultan Muhammad ke4...sepanjang puasa ni, lom pi lagi beli makanan berbuka kat situ.. biasa kat pekan Melor jer.. antara kueh mueh yang dibeli cam gmbar bawah.. lompat tikam xbeli tp amik pics sbb si Kiki tu nk kenal kueh tu...

ni kueh lompat tikam.. yg merah tu pulut, ijo tu tepung, putih tu kepala santan and coklat tu air gula.. best taw kiki.. aku curik2 amik pics ni sbb ko nak taw... penat aku sorok2 henpon aku


macam2 kueh ni.. warna warni laks tu.. tergoda iman.. ader buah bidara kegemaranku... pengat pisang (sirepisang) pun ader... yg coklat tu kueh ape entah kegemaran ayoh .. ayoh xsuka yang bawah tu ader pulut.. ayoh suka yg kosong.. beldo atau agar2 yang bentuk watermelon tu plak my mum's favourite...


sila2 byk kueh ni... ader buah tanjung ngn jala emas lagi.. yang lain tu agar2... yummy


kueh lagiii... ni ader kueh tepung pelita yang warna putih dlm daun pisang tu.. kiki pun tnya pasal kueh ni.. sebelah dia dlm daun getah tu plak tapai, yg oren tu la nekbat kiki oiiii sebelah dia plak buah bidara..


ha... ni la nekbat cik kiki

ha... ni plak tepung pelita cik kiki yer

last pics kueh.. ader muffin.. mek ckp best..fiza xsempat makan... yg hijau tu jap ek.. nama pe ek.. yg pulut kat bawah tu.. my baby favourite... sebelah tu plak as usual, kek batik...

ni plak kerabu2 yang ader kt pasar tu.. kerabu mangga n kerabu sotong.. banyak jenis kerabu ader kat kelantan ni... yummy

balik dr umah tokwan, bergegas masak nasi (mek la masak) and me terasa nak masak sayur.. tgk ader bunga kubis jer.. jom masak resepi campak2 jer..

ha.. cuba teka ni ape.. ni adalah sayur bunga kubis, potato, udang yang digoreng ngn telur dan sos tiram rekaan sendiri.. 4 me, just nice.. yummy

ni solok lada singgah beli kat pasar melor.. kt kb 2=rm1 mahal sesangat.... mek suka makan solok ni

ni daging bakar beli kat stadium.. byk ni rm5.. daging kampung.. ayah kata bukan daging oversea.. hehehehe


daging gulai kawah yati ayam percik.. huhuhu rm5 ni.. biasa ayoh beli kt melor rm3 jer..


petai dan jering.. ayoh jer makan ni.. tu sikit

ni laks budu... bf si petai ngn jering.. hehehe

ni plak namanya etak@etok.. sedap... lagi best if baru2 jer salai n pedas2 sikit...

ni nasi goreng mek masak


kepak ayam percik Yati ayam percik

ni kerabu mangga.. kecur air liur...

ni ikan mende ntah nenek kasi.. dia dah nk goreng tp bila kitaorg pi, dia bg kt kitaorg.. dh siap garam kunyit.. tinggal goreng jer


gara2 mengidam sgt nk makan, bgtaw ayoh.. terus dbeli untuk anak bongsu ni.. balik school hari selasa, dah siap d rebus dah.. cayunk ayoh sbb tolong bersihkan...


ni pisang goreng... yummy

ni pun tanda kasih tokwan.. dia nak rebus dah ketam ni, tp bagi kat cucu dia ni.. huhuhu.. selalu gitu.. pi umah dia, jarang balik tanpa ketam, udang or ikan kering...

hehehehe.. dah abes dah pasal makanan...
dr smlm smpai la bgn sahur edit entry ni.. nk smbung tdo ni.. wassalam

2 comments:

Muhammad Faris said...

wahhh..byknye juadah berbuka awak..rindunya nak balik tanah air..nak merasa makanan kelate..nak jumpe awak gak

Razie said...

sodapnyola,,,,kuat teh makan...hahhaha